6974462136 Φαρδύκαμπου 2, Γρεβενά f.petrentziou@yahoo.gr

 

 
 
 
 
 
 
 
 
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στο κέντρο μας προσφέρουμε ψυχολογικές και θεραπευτικές υπηρεσίες για άτομα, ζευγάρια και οικογένειες. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε κάθε άνθρωπο στην αντιμετώπιση συναισθηματικών ή επικοινωνιακών δυσκολιών και να ενισχύσουμε την ψυχική του υγεία. Χρησιμοποιούμε σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) και η παιγνιοθεραπεία, προσφέροντας εξατομικευμένη προσέγγιση για κάθε περίπτωση. Στοχεύουμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει τα προβλήματά του και να βρει βιώσιμες λύσεις.

 

 

 

 
 
«Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια». (Μικρός Πρίγκιπας)
 
 
 

Ατομική Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία (δύο κατηγορίες-Ψυχοθεραπεία ενηλίκων και Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων)

Με την ατομική ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική ο άνθρωπος που ζητά βοήθεια, αρχικά βρίσκει ανακούφιση μιλώντας για καταστάσεις που τον/την πιέζουν σε συνθήκες ασφάλειας και εχεμύθειας, με ένα άνθρωπο που δεν θα τον κρίνει και δεν θα τον απορρίψει.

Μπορεί να εκφράσει ελεύθερα συναισθήματα και σκέψεις που ίσως δυσκολεύεται να μοιραστεί ακόμα και με πολύ κοντινούς του ανθρώπους. Σταδιακά, με την υποστήριξη της θεραπεύτριας ,μπορεί να διευρύνει την αντίληψη του για την ζωή, τις σχέσεις και τον εαυτό του και να βοηθηθεί να κάνει αλλαγές ανάλογα με  τις προσωπικές ανάγκες και τους στόχους που θέτει ο ίδιος/η ίδια.

   Η ατομική θεραπεία απαιτεί συνήθως εβδομαδιαίες συναντήσεις (συνεδρίες ) διάρκειας 45 λεπτών. Ο αριθμός των συναντήσεων  είναι ανάλογος με το αίτημα του συγκεκριμένου ατόμου.
•    Η μέθοδος της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Προσέγγισης
•    Η ψυχοθεραπεία βασίζεται σε μια θεμελιώδη αρχή και ιδέα πως για κάθε ψυχική ενόχληση ή πρόβλημα δεν ευθύνεται το ίδιο το γεγονός αλλά ο τρόπος με τον οποίο το αντιλαμβανόμαστε. 
•    Βασικό χαρακτηριστικό της θεραπείας είναι ότι πρόκειται για συνεργατική διαδικασία θεραπευτή και θεραπευόμενου με στόχους που θέτει ο θεραπευόμενος και θα ήθελε να πετύχει.  Πρόκειται για βραχεία θεραπεία έχοντας ως στόχο την ταχύτερη βελτίωση του ατόμου από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. 

 

 Η αρχή της θεραπείας εστιάζεται στην αξιολόγηση του προβλήματος, όπου ο θεραπευτής συγκεντρώνει το απαραίτητο υλικό που σχετίζεται με τα προβλήματα και τα συμπτώματα του ατόμου. Αργότερα, αφού ερευνηθούν οι προβληματικές καταστάσεις τίθεται ένας κατάλογος με στόχους εφαρμόζονται οι τεχνικές από τον θεραπευτή και μαζί με τον θεραπευόμενο εξετάζουν και αξιολογούν τους στόχους και τον τρόπο επίτευξης αυτών.
 

 
 
 
     
  •    Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί  σε:
καταθλιπτική διαταραχή
διαταραχή πανικού
κοινωνική φοβία 
αγοραφοβία
άγχος υγείας
αγχώδεις διαταραχές 
προβλήματα ζευγαριών
οικογενειακά προβλήματα
θυμός
πένθος
 
     
     
  •    Σε ιατρικά προβλήματα με ψυχολογικούς παράγοντες όπως:
χρόνια οσφυαλγία
ημικρανία
σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
αϋπνία
διατροφικές διαταραχές (παχυσαρκία, βουλιμία, νευρική ανορεξία) υπέρταση, 
πόνος ρευματικής νόσου
 
     
 

 

 

 

Ψυχοθεραπεία-Συμβουλευτική παιδιών και εφήβων

Τα ζητήματα  ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων δείχνουν τα τελευταία χρόνια να έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Ολοένα και περισσότεροι γονείς ή κηδεμόνες αναζητούν ψυχολογική στήριξη & ψυχολογικές παρεμβάσεις για τα παιδιά τους.

Η ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων εστιάζει κυρίως στην κατανόηση των προβλημάτων των παιδιών. Στόχος της ψυχοθεραπείας των παιδιών και των εφήβων είναι η αναγνώριση των συναισθημάτων  και η αλλαγή των σκέψεων του παιδιού που δείχνουν ότι το ταλαιπωρούν  και η εκπαίδευσή του σε νέες δεξιότητες
Η ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στα παρακάτω θέματα:

Παιδική Κατάθλιψη
Μαθησιακές δυσκολίες
Αγχώδεις Διαταραχές
Συναισθηματικές Διαταραχές
Επιθετική Συμπεριφορά
Θυμός
Εσωστρέφεια-Ντροπαλότητα
Ειδικές Φοβίες
Κοινωνική Φοβία
Εθισμός στο Διαδίκτυο
Ζητήματα Αυτοεκτίμησης- Αυτοπεποίθησης
Ζητήματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Άγχος Επίδοσης & Εξετάσεων
Καταχρήσεις και Παραβατικότητα
Πένθος-Απώλεια Γονέων
Τραυματικά γεγονότα Ζωής
Διαζύγιο γονέων
Διάφορες μορφές κακοποίησης ( σχολικός εκφοβισμός, σωματική-λεκτική-ψυχολογική κακοποίηση)
Διατροφικές Διαταραχές ( Ψυχογενής Ανορεξία, Ψυχογενής Βουλιμία, Συναισθηματική Υπερφαγία)
Αυτοκαταστροφικές Συμπεριφορές
Προβλήματα υγείας
Αναπτυξιακά ζητήματα
Διαταραχές Επικοινωνίας
Κινητικές Διαταραχές
Διαταραχές Ύπνου

Η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12, ενισχύεται με ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο, το οποίο είναι το παιχνίδι. Η παιγνιοθεραπεία-play therapy έχει εδραιωθεί εδώ και πολλά χρόνια από τους θεραπευτές που δουλεύουν με παιδιά και έφηβους καθώς  τα προβλήματα, οι δυσκολίες και οι συγκρούσεις μπορούν να εκφραστούν και να επεξεργαστούν πιο εύκολα μέσω του παιχνιδιού. Ο βιωματικός τρόπος προσέγγισης και θεραπευτικής δουλειάς με τα παιδιά έχει αποδειχτεί ότι έχει εξαιρετικές επιδράσεις στα παιδιά και στους έφηβους που εμπλέκονται σε μια θεραπευτική διαδικασία.

Αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας των παιδιών (ειδικά κάτω των 12 ετών) είναι και η εμπλοκή των γονέων στη θεραπευτική διαδικασία. Μέσω της ψυχοεκπαίδευσης των γονέων και της επεξήγησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κάθε παιδί, και οι γονείς μαθαίνουν σταδιακά να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα γεγονότα και τις μη λειτουργικές συμπεριφορές του παιδιού.

 

 

 
 
 
Συμβουλευτική ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους ή συμβουλευτική ζεύγους εστιάζει στην συμβουλευτική υποστήριξη για την αντιμετώπιση ενός ή περισσότερων σημαντικών προβλημάτων ή αποφάσεων που το ζευγάρι καλείται να λύσει ή να λάβει αντίστοιχα. Το ζευγάρι πραγματοποιεί συνεδρίες μαζί. Τα θέματα τα οποία συνήθως τους απασχολούν είναι σχέσεων, δηλαδή πώς είναι μεταξύ τους και τι νιώθουν, τυχόν προβλήματα σεξουαλικότητας ή συναισθηματικού δεσμού.

Όταν έχουν παιδιά, μπορεί να τους απασχολούν διάφορα θέματα που σχετίζονται με αυτά, με το διαζύγιο και το πώς θα το διαχειριστούν ή κάποιες φορές μπορεί ένα ζευγάρι να αναζητήσει συμβουλές όταν μένει πια μόνο του επειδή τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι (για σπουδές ή για να μείνουν μόνα τους).

Στην περίπτωση του διαζυγίου υπάρχει και η συμβουλευτική γονέων, που είναι διαφορετική από αυτή της θεραπείας για ζευγάρια και στοχεύει στην παροχή συμβουλών ως προς τη συμπεριφορά και τη σχέση με τα παιδιά.

Ο ειδικός που είναι ο κατάλληλος για τη συμβουλευτική ζεύγους είναι ο ψυχολόγος.

Ποιοι είναι οι στόχοι της θεραπείας ζεύγους;
Βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο συντρόφων
Συζήτηση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στη σχέση τους
Βοήθεια στην αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στα παιδιά
Αντιμετώπιση διαζυγίου
Διαχείριση των παιδιών μετά από διαζύγιο (πώς θα τους το πουν, τι στάση πρέπει να κρατήσουν)
Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν;
Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μία ώρα. Το σύνολο των συνεδριών που θα χρειαστούν εξαρτάται από το αίτημα του ζεύγους, δηλαδή από τους στόχους του και το τι ακριβώς θέλει ο κάθε σύντροφος να επιτύχει. Μέσα στις πρώτες κιόλας συνεδρίες, μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον ειδικό, αυτό που ακριβώς χρειάζεται το εκάστοτε ζευγάρι.

Σε ποιους απευθύνεται η συμβουλευτική ζεύγους;
Οποιοσδήποτε χρειάζεται έναν σύμβουλο γάμου, συμβουλές για τη σχέση του ή για την οικογένειά του. Η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι να βελτιώσει την ποιότητα της σχέσης του και να νιώσει πληρότητα. Επιπλέον, μπορεί να ενισχύσει την επικοινωνία ανάμεσά τους και να οδηγήσει στη λύση κάποιων προβλημάτων που μέχρι εκείνη τη στιγμή τους ταλαιπωρούν.

Η οικογενειακή συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, είναι μια συνάντηση στην οποία συνήθως καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Σύμφωνα με την συστημική θεώρηση, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την συμπεριφορά ενός μέλους της οικογένειας, χωρίς να παρατηρηθεί η αλληλεπίδραση των υπολοίπων μελών. Για αυτό τον λόγο, η οικογένεια λειτουργεί ως ένα πολυσύνθετο πλέγμα αλληλεπιδράσεων, μέσα στο οποίο η συμπεριφορά του κάθε μέλους περιέχει μηνύματα που καθρεφτίζουν τις σχέσεις της οικογένειας ως συνόλου.

Μέσα από το πρίσμα της συστημικής συμβουλευτικής, το παρουσιαζόμενο πρόβλημα σε ένα παιδί, έφηβο ή ενήλικα, δεν αποδίδεται σε κάποια ψυχική πάθηση, αρρώστια, βιοχημική διαταραχή στον εγκέφαλο ή κάποια γονιδιακή ανωμαλία. Αντίθετα, η πηγή του προβλήματος αναζητείται στα αναποτελεσματικά πρότυπα σχέσεων και αντιλήψεων που μπλοκάρουν την ανάπτυξη της οικογένειας στα κρίσιμα στάδια του κύκλου ζωής της, όπως γέννηση παιδιών, παιδική ηλικία, παιδιά σε εφηβεία, σύνδρομο άδειας φωλιάς του ζευγαριού ( περίοδος κατά την οποία τα παιδιά ενηλικιώνονται και αυτονομούνται) ή άλλα απρόβλεπτα συμβάντα (θάνατος, διαζύγιο, απώλεια δουλειάς, οικονομική κρίση, μετανάστευση κ.α). Επομένως, το μέλος που φέρει το σύμπτωμα, αποτελεί ένδειξη της δυσκολίας της οικογένειας να ξεπεράσει τα εμπόδια στις μεταβατικές φάσεις εξέλιξης της και θεωρείται ως προάγγελος θετικής αλλαγής και ανάπτυξης.

Η οικογενειακή συμβουλευτική, λοιπόν, δεν στιγματίζει το παιδί, τον έφηβο ή το μεμονωμένο άτομο που πάσχει, ούτε επιρρίπτει ευθύνες και ενοχές στους γονείς. Ο βασικός της στόχος έγκειται στο να κινητοποιηθούν όλα τα μέλη της οικογένειας, να επαναπροσδιορίσουν τις αντιλήψεις, τους ρόλους, τις σχέσεις τους, να βελτιώσουν την ενδοοικογενειακή επικοινωνία, να απελευθερώσουν τις δυνατότητες για προσωπική ανάπτυξη και συνεξέλιξη, να ξαναδώσουν νόημα, ζωντάνια, χαρά και αρμονία στην ζωή τους.

Η οικογενειακή συμβουλευτική μπορεί να προσφέρει διάφορες εναλλακτικές παρέμβασης: με όλη την οικογένεια, το ζευγάρι, τα παιδιά
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συμβουλευτική Οικογένειας, σε παρουσιαζόμενα προβλήματα παιδιών και εφήβων, έχει αποδειχθεί η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας στον κόσμο. Μερικά από αυτά τα προβλήματα που εμφανίζονται στην παιδική και εφηβική ηλικία μπορεί να είναι τα παρακάτω:

Άγχος, φοβίες, έμμονες ιδέες, σχολική άρνηση, σχολική φοβία
Κατάθλιψη
Ψυχώσεις
Διαταραχές ύπνου, εφιάλτες, υπνοβασία
Προβλήματα τουαλέτας (εγκόπριση, ενούρηση)
Προβλήματα διαγωγής (ανυπακοή, επιθετικότητα, κλοπές, ψέμα, παραβατικότητα)
Διατροφικά προβλήματα (ανορεξία, βουλιμία, παχυσαρκία)
Ελλειμματική προσοχή - Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)
Δυσκολίες μάθησης, δυσλεξία
Μειωμένη αυτοεκτίμηση
Δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, απομόνωση
Εξαρτήσεις (αλκοόλ, ναρκωτικά, υπερβολικά χρήση ίντερνετ)
Δυσκολίες προσαρμογής σε απρόβλεπτα γεγονότα (διαζύγιο, αρρώστια, πένθος)
Ψυχοσωματικά προβλήματα (ακμή, δερματίτιδες, εμετοί, πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι κ.α.)

 
 
 

 

 

 
 

On line συνεδρίες

Οι διεξαγωγή συνεδριών μέσω Skype αποτελεί μια δυνατότητα η οποία αναδύθηκε με την πρόοδο της τεχνολογίας και την εξάπλωση της χρήσης των υπολογιστών και του διαδικτύου και προσφέρει σε πολλούς ανθρώπους μια πολύ σημαντική ευκαιρία για πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας που διαφορετικά θα ήταν υπερβολικά δύσκολο.

Από τις συνεδρίες μέσω διαδικτύου μπορούν να επωφεληθούν άνθρωποι οι οποίοι είτε αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να μετακινηθούν από το σπίτι τους είτε ζουν σε μέρη δυσπρόσιτα, ή σε μέρη όπου δεν υπάρχει κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτό το πλαίσιο συνεδριών δεν μπορεί για κανένα λόγο να υποκαταστήσει μια κανονική συνεδρία ψυχοθεραπείας ή συμβουλευτικής καθώς στερείται της δυναμικής της άμεσης επαφής, κάτι που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ψυχοθεραπείας.

Υπόκειται εντούτοις στις ίδιες αρχές και δεσμεύσεις εκ μέρους του θεραπευτή και του θεραπευόμενου όσον αφορά στην δεοντολογία, στον σεβασμό, στην εχεμύθεια και στην σταθερότητα του πλαισίου.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων εξασφαλίζεται με τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων του λογισμικού του Skype και φυσικά με την αμοιβαία δέσμευση θεραπευτή και θεραπευόμενου ότι κανένα μέρος της συνεδρίας δεν μπορεί να καταγραφεί χωρίς της έγγραφη άδεια του άλλου μέλους.

Σε πρακτικό επίπεδο, το ραντεβού για την συνεδρία μέσω Skype κλείνεται όπως και κάθε άλλο ραντεβού, με την μόνη διαφορά ότι τα χρήματα κατατίθενται και το αποδεικτικό της κατάθεσης αποστέλλεται στον ειδικό  πριν την συμφωνημένη μέρα και ώρα του ραντεβού.

Η απόδειξη παροχής υπηρεσιών αποστέλλεται ταχυδρομικά στην διεύθυνση του ενδιαφερόμενου σε δύο εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση.